Husens arkitektur

“Avskildhet, vila och ett ställe där man kan känna sig som sin egen herre” – dessa människans elementära önskemål lyftes av en av Solbackens arkitekt Martin J Larsson (Bo i eget hus, 1950) och uppfylls fullständigt på Solbacken. Alla husens tomter gränsar till en allmänning med skogsparti och känslan av avskildhet blir slående varje gång man pustar ut på uteplatsen. 

Arkitekter bakom Solbackens hus, Martin J Larsson och Anders William-Olsson (son till Tage William-Olsson, arkitekten bakom trafiklösningen i Slussen), var klasskamrater från Carl Malmstens Olofsskolan och har samarbetat kring bl a det uppmärksammade enfamiljshuset Skal och kärna som presenterades på den progressiva utställningen H55 i Helsingborg år 1955. Det innovativa med Skal och kärna huset var introduktion av allrummet – ”en otvungen upplösning av rumsligheter – vardagsrum, umgänge och matdel blev ett, en radikal utveckling från det tidigare strikt uppdelade mat- och finrummet”.1 Arkitekterna följde samma Skal och kärna tanke även i Solbackens hus där ett stort utrymme för umgänge har planerats på nedervåningen medan privata delen finns på övervåningen. Med nyss fyllda 60-år känns denna planlösning förvånansvärt modernt.

Det generösa vardagsrummet kännetecknas av stora fönsterpartier som gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut och man blir ett med naturen. 

 

Man leds till vardagsrummet direkt från hallen där även trappan till övervåningen finns. “A staircase to heaven” kan trappan kallas för då en genomtänkt placering av ett av de husets tre takfönstren släpper in ljuset och ger en blick över himlen.

 

Fint ljusinsläpp blir även i badrummet och klädkammaren där de andra två takfönstren finns. De tre sovrummen på övervåningen vetter mot allmänning på baksidan och är fyllda med harmoni, tystnad och en god natts sömn. 

 

Inne i husen hittar man flera fina detaljer från sena 50-talet: fina snickerier, munblåsta lampkupor, parkett i holländskt mönster samt den karaktäristiska utformningen av trappan.

 

Radhuslägenheterna är fördelade på två huslängor och har en boyta om ca 128 m2 i två plan. Det finns två typer av planlösningar, A och B. Skillnaden är i huvudsak kökets placering som i A-husen vetter mot baksidan och i B-husen mot gatan. 

 

På utsidan smälter husen naturligt in i terrängen runtom, såsom husen utförda i funktionalismens stil brukar göra. Vid husbygget bevarades omkringliggande berg och träd i största mån och istället för att plana ut marken var det husen som fick anpassa sig efter terrängen. Resultatet blev att varje lägenhet har en unikt utformad uteplats på baksidan där det kan finnas ett, till exempel, uppstickande berg, en utskjutande klippa eller en plan gräsmatta.

 

 

 

 

1http://www.scandinaviandesign.com